Kontorbygning fyldt med arbejdende sjæle

in Arbejdsklima, Effektivitet, Ledelse, TED

Effektiv arbejdsdag, den effektive arbejdsplads

En effektiv arbejdsdag, eller en effektiv arbejdsplads hvad er det? Det er med stor sandsynlighed meget individuelt.

Effektivitet er noget der ligger rigtig mange af os på sinde. Det er et ord man hører igen og igen. Hvordan bliver vi mere effektive? Hvordan kan vi optimere det og det?

Effektivitet er ikke negativt. Ofte bliver det modtaget negativt. Men det skyldes at rammerne for at vi kan være effektive ofte ikke bliver skabt. Og dermed har ordet en negativ aura omkring sig.

At være effektiv er derimod skide spændende, og jeg er selv meget optaget af hvordan jeg personligt danner de rammer, hvor jeg på en effektiv måde får skabt de bedste resultater. Altså får en effektiv arbejdsdag og arbejdsplads. Er jeg effektiv i mit arbejde betyder det, at jeg har mere tid til andre gøremål. Tid til familie, venner, interesser eller måske mere arbejde.

Arbejdspladsen er gammeldags

Hvorfor er det så at vi fortsat indretter arbejdspladser efter oldgamle normer? Normer baseret på at en gruppe mennesker møder ind på samme lokation og arbejder i samme tidsrum. Rigtig mange arbejdspladser i dag er vidensarbejdspladser. Altså arbejde hvor vi skal løse en række opgaver selvstændigt og ofte foran en computer. Det er arbejde som kræver ro og fordybelse. Så er det sgu da selvmodsigende at vi skaber et arbejdsmiljø som i bund og grund er en stor forstyrrelsen for udførelsen af dette arbejde?

Det holder simpelthen ikke at vi forventer at opnå effektivitet ved at bede folk om at møde 8-16 og udføre Deres arbejde i et miljø fyldt med forstyrrelser. I mine øjne er det arbejdsmiljø de fleste arbejdspladser byder medarbejderne den største faktor når det gælder f.eks. stress. Det sted vi beder folk om at udføre arbejdet gør det simpelthen ikke muligt at udføre arbejdet.

Bevares der er adskillige eksempler på arbejdspladser som formår at skabe nogle helt fantastiske rammer for de ansatte. Rammer som gør at de ansatte er effektive og dermed glade og i balance. Men det modsatte er desværre og tilfældet.

Hvordan skaber vi den effektive arbejdsdag og arbejdsplads

Vi kender alle Facebook og Google som de store mastodonter. De to ligger også i tæt kamp om pladsen som USAs bedste arbejdsplads. Det må være to gode eksempler på virksomheder som formår at skabe nogle rammer og en frihed til at de ansatte både kan være effektive og samtidig have en arbejdsdag fyldt med glæde og nye indtryk. Ja og ikke mindst være innovative og på forkant.

Men der er også et firma som Lullabot, der slet ikke har et fysisk kontor.

37 signals som er Jason Frieds selskab og skaberne af samarbejdsplatformen Basecamp er et andet glimrende eksempel på et sted som skaber de gode rammer for en effektiv arbejdsdag.

Ja der er faktisk virkelig mange virksomheder som er nytænkende og formår at sætte den rigtige scene for Deres medarbejder. Men det er stadig på et græsrodsplan og langt fra mainstream. De fleste arbejdspladser lever til stadighed i fortiden, også selvom de måske er rykket ind i et nyt og fancy glashus med havudsigt.

Dagens TED talk om emnet

Billede af Jason Fried.

Billede fra Flickr taget af Jason McELweenie

Dette indlæg er et resultat af dagens TED talk, Jason Fried fra 37 Signals taler om hvorfor arbejde ikke sker på arbejdspladsen.

Jasons TED talk er 5 år gammel men fortsat yderst relevant, bevares vi er kommet langt. Men der er godt nok stadig meget vi kan gøre.

Jeg er specielt vild med Jasons sammenlig af en arbejdsplads med søvn. Begge ting som kræver forberedelse for at komme til det virkelig effektive stadie. Og begge ting hvor man ikke bare kan genoptage hvor man slap i det tilfælde man bliver forstyrret, hver forstyrrelse kræver derimod forberedelse på ny.

Så en nat med afbrudt søvn har været en dårlig nat og man er uoplagt. En arbejdsdag fyldt med forstyrrelser har været en dårlig arbejdes med følelsen af at man ikke har udrettet noget.

Det er også yderst interessant at når man spørger nogen om hvor de arbejder bedste, så svarer ingen på min arbejdsplads. Det er sgu da tankevækkende.

Så brug lige et kvarter mere og se hans snak.

TED / Jason Fried – via Iframely

Er du nysgerrig på mere så har Jason og hans makker i 37signals skrevet et par bøger.

REWORK: The new business book from 37signals.

REMOTE: The new book from 37signals