in Etik

CRISPR Mega potentiale eller mega farligt

Det er helt vildt at følge forskning og alle de sindssyge kvantespring som den menneskelige racer tager. Men på samme tid kan jeg heller ikke lade værre med at blive lidt dommedagsagtigt. det gør jeg nok fordi jeg synes mennesket igennem historien gang på gang har bevist at vi ikke magter at kontrollere os selv. Mennesket kan ikke håndtere redskaber som giver for meget magt. Et sådant redskab lærte jeg om i dag via Radiolabs podcast: update on CRISPR.

CRISPR er det vildeste ninja DNA redigerings værktøj som er det sygeste indenfor genmanipulation. Det er på en side fantastisk og helt vildt vigtigt for fremtidens sygdomsbekæmpelse, erstatning af antibiotika og meget andet. Men på den anden side er det endnu mere skræmmende hvad mennesket også kan bruge CRISPER til. Det er netop her jeg kan have min tvivl på om vi kan styre os selv. Går vi den vildeste sci-fi fremtid i møde? Er Robo Cop, Bladerunner, Minority Report, Terminator fremtidsbeskrivelser. En fremtid hvor mikrobiologien på den ene side har udviklet de skønhedsidealer og supermænd, altså designermennesker. Og hvor computerteknologien har overtaget og alt for sindssyge selvlærende (AI) computere bliver mere og mere magt liderlige (de er jo skabt af mennesker).

Jeg krydser fingre for at vi vælger at bruge CRISPR til at udrydde sygdomme fremfor til at skabe designermennesker og andet scary shit.

Ligesom jeg krydser fingre for at vi vælger at bruger robotteknologi, machine learning osv. til at skabe fornuftige hjælpemidler, bæredygtige produktioner og alt muligt andet dejligt.

Når det er sagt så synes jeg du skal lytte til seneste episode af Radiolab og få lidt baggrund på CRIPSR. Man kan ikke vide alt men bare en smule viden er enormt værdifuldt.

ted.com er der også flere talks om emnet.