30 timers arbejdsuge

in Arbejdsklima, Effektivitet, Ledelse, Samfund

30 timers arbejdsuge i sommerperioden

Hvem vil ikke gerne holde mere fri om sommeren, hvad med 30 timers arbejdsuge i sommerperioden. Her til morgen læste jeg med interesse artiklen “Why we only work 4 day a week during summer”. Endnu en gang rammer vi ned i noget som jeg har meninger om, hvordan man tilrettelægger den moderne arbejdsplads. Hvordan frie og fleksible rammer skaber vilkår der gør medarbejder glade og langt mere effektive. Jeg er overbevist om at tiltag som dette ikke går ud over effektiviteten men derimod forbedre den og med McKinsey rapporter som konkludere at 40 ud af 100 arbejdstimer kan automatiseres er det jo bare at gribe chancen og skabe arbejdspladser og arbejdsliv som er meget mere end arbejde. Automatisering, forbedrede processer og bedre værktøjer er det som gør at vi kan arbejde mindre. Vi kan udnytte dette til at revolutionere hele arbejdsmarkedet og skabe endnu bedre “work life balance”. Men det kræver også mod og initiativ.

At det kan lade sig gøre at opretholde samme grad af effektivitet på mindre tid er firmaet IIH Nordic et eksempel på, i hvert fald efter eget udsagn. Tidligere på året gik de ned på en 4 dages arbejdsuge eller 30 timers arbejdsuge. Dette kan lade sig gøre i kraft af at en testperiode har sikret indførelsen af bedre processer og bedre værktøjer.

Alternativets vision om 30 timers arbejdsuge er ikke nødvendigvis helt dum, men det er selvfølgelig ikke nemt at udrulle for alle. Nogle arbejdsfunktioner er nemmere end andre, f.eks. et kontorjob som mit eget.

Vi har i forvejen en kort arbejdsuge i Danmark og ret meget ferie til rådighed, i hvert fald sammenlignet med andre lande. Jeg mener dog ikke det skal være en hindring, vi har jo opnået de vilkår fordi vi er dygtige. Jeg kunne sagtens forestille mig at bruge f.eks. 2 ferieuger på at tage fri hver fredag i sommerperioden. Måske kunne man forstille sig at have så meget kontrol over sin tid at man flekser sin ferie og holder mere fri når vejret er godt og så arbejder når det regner 🙂

Lad os udnytte den moderne teknologi til at skabe bedre og bedre arbejdsvilkår får alle, og ikke mindst arbejde til alle.